Nagyszabású
kortárs
képzőművészeti
fesztivál
Budapest
városregenerációja
érdekében
és a képzőművészet
szélesebb
nyilvánosságáért


Új üzletlánc a Körúton

KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI Körút Fesztivál 2006. október 6-20.

Két hétre a forgalmas Nagykörút számos üresen álló boltjába egy furcsa „üzletlánc” költözik! Az üzletek azonban nem a megszokott termékeket, hanem kultúrát ajánlanak fel fogyasztásra! Az üzletlánc Budapest ütőerén, a járókelők figyelmének fókuszában, ezentúl évről-évre a felkapott public art eszközeivel a széles nyilvánosságnak nyújt képzőművészeti seregszemlét. A Körút Fesztivál így egyszerre nyújt megoldást a bezárt üzletek szomorú látványára és a kortárs képzőművészet szűk körű megjelenésének problémájára, s teszi ezt a lehető legkézenfekvőbb módon: képzőművészeti galériákat költöztet az üresen álló üzletekbe!

Hogy mit várhatunk a Körút Fesztiváltól? Rövidtávon egy rendkívül színvonalas és sohasem látott mértékű találkozást a kiállításokra nem járó városlakók tömegei, a különleges kulturális csemegékre vágyó turisták és a „magas kultúra” között. Egyúttal esélyt adhatunk a Nagykörútnak, hogy visszakapcsolódjon városunk életébe, újrapozícionálva magát mint kulturális úti cél. Hosszú távon pedig beindulhat az a városregenerációs folyamat, mely például New York vagy London esetében kávézókkal, és divatboltokkal népesítette be a Soho-t és a Chelse-t.

2006-ban a Budapesti Őszi Fesztivál keretében megvalósuló Körút Fesztivál látogatói az Teréz, József és Ferenc körút néhány üresen álló boltjában egymást követő kiállítás megnyitókkal és egyéb kísérő eseményekkel reprezentatív ízelítőt kapnak például a hazai videó művészet , aktivista művészet, intermédia művészet, köztéri művészet, a festészet és egyéb képzőművészeti területek alkotóinak munkáiból.

A fesztiválnak nem határoztunk meg szigorúan vett tematikát, hiszen maga a rendezvény kínálta különleges szituáció teremti meg az esemény kontextusát. A fesztivál koncepciójából következően a kéthetes rendezvény célközönsége sem csak a Körút Fesztiváltól függetlenül is aktívan kultúrát fogyasztó réteg, hanem a körúton elsiető, képzőművészettel ritkán vagy soha nem találkozó járókelők és a tartalmas kulturális programokat kereső hazánkba látogató külföldiek.

A Körút Fesztivál galériáit nem lehet majd eltéveszteni, hiszen az egységes cégéreken kívül számos helyen találkozhatunk a rendezvény ismertetőivel. A galériák címeit, a programokat és a megnyitók időpontjait műsorfüzetünkből, szórólapjainkból, plakátjainkról és a honlapunkról tudhatja meg: www.korutfesztival.hu!


További információk:

Főszervező: Lendvai Ádám 0620-942-4774, lendvaiadam@gmail.com
Szervező: Piskolti Bernadett, 0630 243-0705, bernadett.piskolti@gmail.com

info@korutfesztival.hu


A 3 éves szervezés korábbi fázisaiban közreműködtek még:
Oszvald Tamás Csabai Bea Tóth Szabolcs Bálint Mónika Kálmán Rita


SAJTÓ:
Letölthető képek és az esemény részletes programja (folyamatosan bővítve...): www.korutfesztival.hu/sajto
A Körút fesztivál megjelenésein kérjük feltüntetni a BÖF logóját.

...a Körút Fesztivál Lendvai Ádám projectje...